Приватне акцiонерне товариство "Приднiпровське"

Код за ЄДРПОУ: 00855960
Телефон: 05533 3-82-35
e-mail: vat776@mail.ru
Юридична адреса: вул.Першого Травня, 98, с.Новоолександрівка, Нововоронцовський р-н, Херсонська обл., 74231
 
Дата розміщення: 14.03.2016

Річний звіт за 2015 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примiтки до фiнансової звiтностi за 2015рiк.

1. Загальна iнформацiя

Публiчне акцiонерне товариство «Приднiпровське» створено згiдно з чинним законодавством України, шляхом змiни типу Товариства вiдкритого акцiонерного товариства «Приднiпровське» у публiчне акцiонерне товариство «Приднiпровське», зареєстрованого вiдповiдно до свiдоцтва про державну реєстрацiю серiя АОО №542865 вiд 09.03.2011р. Юридичний адрес: 74231, Херсонська обл. Нововоронцовський район, село Новоолександрiвка, вулиця Першого травня будинок 1.
Основними видами дiяльностi за КВЕД-2010 являються:
01.11 Вирощування зернових культур (крiм рису), бобових культур i насiння олiйних культур;
01.46 Розведення свиней;
01.61 Допомiжна дiяльнiсть у рослинництвi;
46.21 Оптова торгiвля зерном, необробленим тютюном, насiнням i кормами для тварин;
47.11 Роздрiбна торгiвля в неспецiалiзований магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами;
41.20 Будiвництво житлових i нежитлових будiвель.
Кiлькiсть працiвникiв станом на 31 грудня 2015року склала 85 особи.

2. Основа для пiдготовки

а) Вiдповiднiсть МСФЗ
Товариство веде бухгалтерський облiк i подає фiнансову звiтнiсть по правилам i нормам, встановленим у вiдповiдностi з українськими Законами про бухгалтерський i податковий облiк.
З 01.01.2012року Товариство подає фiнансову звiтнiсть вiдповiдно до МСФЗ.
б) Функцiональна валюта i валюта звiтностi
Нацiональна валюта України – українська гривна (UAH), яка є функцiональною валютою Товариства.

в) Дiяльнiсть Товариства.
Фiнансовий звiт пiдготовлений на основi припущення безперервностi дiяльностi. За 2015рiк Товариство отримало Чистий фiнансовий результат прибуток у сумi 4525тис.грн.

г) Використання оцiнок
Для пiдготовки даного фiнансового звiту керiвництво застосовує оцiнки i принципи формування статей активу та пасиву, їх розкриття вiдповiдно до МСФЗ.

3. Суттєва облiкова полiтика

При пiдготовцi фiнансового звiту застосовуються принципи:
- послiдовнiсть подання i класифiкацiї статей фiнансових звiтiв;
- достовiрнiсть фiнансового стану, фiнансових результатiв та грошових потокiв;
- повноти в усiх суттєвих аспектах;
- нейтральностi, тобто вiльними вiд упереджень;
- обачливостi;
- вiдображення економiчної сутностi операцiй, iнших подiй або умов, а не лише юридичну форму;
- звертання статтi доходiв i витрат по подiбним (однаковим) операцiям прибуток (збиток) вiд яких не є суттєвим;
- розкриття порiвняльної iнформацiї у вiдношеннi попереднього перiоду.

а) Термiн корисного використання основних засобiв
Об’єкти основних засобiв вiдображаються по первiснiй вартостi за мiнусом накопиченої амортизацiї. Амортизацiя нараховується на протязi термiну корисного використання. Термiни корисного використання основанi на оцiнках керiвництва того перiоду, на протязi якого актив буде приносити прибуток. Термiни перiодично можуть переглядатись на предмет подальшої вiдповiдностi.

б) Резерв на зменшення вартостi дебiторської заборгованостi
Товариством резерв не створений, але в майбутньому буде створюватися безпосередньо по кожному дебiторовi i створюватися по торговiй дебiторськiй заборгованостi та iншiй заборгованостi.

4. Основнi принципи бухгалтерського облiку
а) Основнi засоби
В склад основних засобiв в Товариствi зараховуються матерiальнi об’єкти, що утримуються для використання у виробництвi, постачаннi товарiв, наданнi послуг, або для адмiнiстративних цiлей протягом бiльше одного року.
Первiсна оцiнка проводиться по фактичним витратам i включає цiну придбання чи створення, прямi витрати на доставку до мiсця використання та iншi витрати пов’язанi з доведенням об’єкту основного засобу до робочого стану.
Об’єкти основних засобiв облiковуються за собiвартiстю мiнус будь-яка накопичена амортизацiя та будь-якi накопиченi збитки вiд зменшення корисностi.
Подальшi витрати понесенi з метою замiни компоненту об’єкта основних засобiв, який облiковується окремо та витрати, в результатi яких очiкується отримання економiчної вигоди в майбутньому (як такi: капiтальний ремонт, реконструкцiя, модернiзацiя) пiдлягають капiталiзацiї.
Всi iншi витрати (тех. обслуговування, поточний ремонт, iнш. ) визнаються витратами поточного звiтного перiоду, в якому вони були понесенi.
Вартiсть (сума) основного засобу, що амортизується визначається пiсля вирахування його лiквiдацiйної вартостi i розподiляється на систематичнiй основi протягом строку його корисної експлуатацiї прямолiнiйним методом. Для розподiлу кожна частина об’єкту основних засобiв, собiвартiсть якої є суттєвою стосовно загальної собiвартостi об’єкта, амортизується окремо.
Термiн корисної експлуатацiї визнається конкретно по кожному об’єкту основних засобiв комiсiєю, визначеною керiвництвом Товариства. Незавершене будiвництво облiковується по первiснiй вартостi.

б) Нематерiальнi активи
В склад нематерiальних активiв зараховуються немонетарнi активи, якi не мають фiзичної субстанцiї та мається можливiсть їх iдентифiкацiї, вести контроль над ресурсом та є iснування майбутнiх економiчних вигiд вiд їх використання.
Нематерiальнi активи визнаються в балансi по сумi всiх прямих витрат на їх придбання чи створення.
Витрати, понесенi пiд час використання або перемiщення нематерiального активу, не включаються до балансової вартостi цього активу, якщо вони не принесуть майбутньої економiчної вигоди.
Пiсля первiсного визнання нематерiальний актив вiдображається в облiку за його собiвартiстю з вирахуванням будь-якої накопиченої амортизацiї та будь-яких накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi.
Амортизацiя нематерiального активу нараховується прямолiнiйним методом, виходячи з термiну корисного використання нематерiального активу.
Строк корисного використання окремого матерiального активу при введеннi його в експлуатацiю, визнається комiсiєю, назначеною керiвництвом Товариства.

в) Запаси
До запасiв вiдносяться активи у формi сировини i матерiалiв, якi перебувають у процесi виробництва товару, який утримується для продажу в ходi звичайної дiяльностi, а також готова вироблена продукцiя та незавершене виробництво.
В собiвартiсть запасiв включаються всi витрати на придбання, витрати на переробку та iншi витрати, понесенi пiд час доставки запасiв до їх мiсцезнаходження на пiдприємствi та приведення їх у стан можливого використання.
Витрати на придбання запасiв складаються з цiни придбання, ввiзного мита та iнших податкiв (окрiм тих, що згодом вiдшкодовуються податковими органами), а також з витрат на транспортування, навантаження i розвантаження та iнших витрати, безпосередньо пов’язаних з придбанням сировини, матерiалiв, товарiв.
Витрати на переробку запасiв включають витрати, прямо пов’язанi з одиницями виробництва зокрема:
- прямi матерiальнi витрати (вартiсть сировини, допомiжних матерiалiв, упаковки);
- витрати з оплати працi основного виробничого персоналу;
- єдиний соцiальний внесок;
- iншi прямi витрати (електроенергiя, вода, послуги стороннiх органiзацiй) та:
розподiльнi виробничi накладнi витрат;
сума розподiлених постiйних накладних витрат.
До змiнних виробничих накладних витрат вiдносяться непрямi витрати на виробництво, якi змiнюються прямо (або майже прямо) пропорцiйно обсягу виробництва, такi як витрати на допомiжнi матерiали та непрямi витрати на оплату працi. Змiннi виробничi накладнi витрати розподiляються на кожну одиницю виробництва на базi фактичного використання виробничих потужностей.
До постiйних виробничих накладних витрат вiдносяться непрямi витрати на виробництво, якi залишаються порiвняно незмiнними, незалежно вiд обсягу виробництва, такi як амортизацiя, утримання будiвель i обладнання основних та допомiжних цехiв, а також витрати на управлiння та адмiнiстративнi витрати цих цехiв. Для розподiлу постiйних накладних витрат необхiдно використовувати фактичний рiвень виробництва.
Витрати на виробництво кожного виду продукцiї визначати окремо, шляхом розподiлення витрат на кожний вид, виходячи з бази розподiлу. За базу розподiлу приймається – цiна продажу кожного продукту (групи продуктiв).
Застосовувати методи оцiнки при вибуттi:
- запасiв при вiдпуску їх у виробництво, продажу (готова продукцiя) чи iншому вибуттi по iдентифiкованiй iндивiдуальнiй собiвартостi.
В фiнансовiй звiтностi запаси вiдображаються за меншою з таких величин:
собiвартiсть та чиста вартiсть реалiзацiї.
Оцiнка готової продукцiї та незавершеного виробництва для вiдображення в звiтностi проводиться на кожну дату закiнчення поточного звiтного перiоду 31.03., 30.06, 30.09, 31.12 шляхом порiвняння цiн продажу по договорам поставки з вирахуванням транспортних витрат по доставцi та цiни собiвартостi готової продукцiї на зазначенi дати.
Оцiнка всiх iнших запасiв проводиться по мiрi необхiдностi i обов’язково на дату закiнчення поточного звiтного року на дату 31.12.2015р.

д) Визнання доходiв i витрат
Продаж товару
Дохiд вiд продажу визнається в разi, коли Товариство передає покупцевi суттєвi ризики i винагороди, пов’язанi з власнiстю на товар: суму доходу можна достовiрно оцiнити: є ймовiрнiсть надходження економiчних вигод, пов’язаних з операцiєю.
Собiвартiсть реалiзованого товару визнається з одночасним визнанням доходу.

Надання послуг

Дохiд вiд надання послуг Товариством визнається виходячи зi степенi завершеностi операцiї про надання послуг на дату балансу; суму доходу можна достовiрно оцiнити; є ймовiрнiсть надходження економiчних вигiд, пов’язаних з операцiєю.
Сума витрат, понесених до певної дати, включає тiльки тi витрати, якi вiдображають фактично наданi послуги на цю саму дату з одночасним визнанням доходу вiд наданих послуг.
Iншi витрати визнаються того звiтного перiоду, в кому вони були понесенi.

е) Фiнансовi доходи i витрати
Фiнансовий дохiд включає дохiд, отриманий вiд розмiщення грошових коштiв на поточних депозитних рахунках в банкiвських установах.
До фiнансових витрат вiдносяться витрати на вiдсотки за користування кредитами отриманими, збитки вiд зниження цiни та iншi витрати пiдприємства.

5. Нематерiальнi активи
тис.грн.
Первiсна вартiсть станом на 31.12.2014р. 41
Надiйшло -
Вибуло -
Станом на 31.12.2015р. 41
Накопичена амортизацiя -
Чиста вартiсть станом на 31.12.2015р. 41

6. Основнi засоби

Первiсна вартiсть станом на 31.12.2014р. Будинки, споруди Машини, обладнання Транспортнi засоби Iнструменти прилади Iншi основнi засоби Капiтальнi iнвестицiї Разом
3625 8925 2175 121 76 14972

Надiйшло 1775 1301 18 10 3104
Переоцiнка 1090 145 77 6 1318
Перемiщення
Вибуло
Станом на 31.12.2015р. 4715 10895 3476 216 92 19394
Накопичений знос
Станом на 31.12.2014р. 2292 6093 1075 81 2 9543
Нараховано 189 1484 291 19 1983
Переоцiнки 788 52 228 55 4 1127
Вибуло
Станом на 31.12.2015р. 3269 7629 1594 155 6 12653
Чиста вартiсть станом на 31.12.2014р. 1333 2882 1100 40 74 5429
Станом на 31.12.2015р. 1446 3266 1882 61 86 6741

7. Запаси

Станом на 31 грудня виробничi запаси облiковуються у сумi 13604тис.грн. i складаються з:

тис.грн.
2015
Сировина i матерiали 95
Купiвельнi напiвфабрикати 33
Паливо 271
Тара i пакувальнi матерiали 5
Будiвельнi матерiали 440
Запаснi частини 335
Матерiали с/г призначення 3172
Малоцiннi та швидкозношуванi предмети 149
Незавершене виробництво 4447
Готова продукцiя 4657


Поточнi бiологiчнi активи облiковуються у сумi 912

8. Торгова та iнша дебiторська заборгованiсть
Станом на 31грудня складаються з:
(тис.грн.)
2015 2014
Торгiвельна та iнша дебiторська заборгованiсть
за товари, роботи, послуги 1367 655
Дебiторська заборгованiсть
по розрахункам з бюджетом - -
Iнша дебiторська заборгованiсть 41 39
1408 694

9. Грошовi кошти та їх еквiваленти в нацiональнiй валютi

Станом на 31 грудня грошовi кошти включають:
( тис.грн.)
2015 2014
Грошовi кошти в нацiональнiй валютi в касi 6 11

Грошовi кошти на поточних
Рахунках в банкiвських установах 3404 2885
3410 2896

10. Власний капiтал


Станом на 31 грудня Власний капiтал складається з:
( тис.грн.)
2015 2014
Статутний капiтал 1223 1223
Iнший додатковий капiтал 12385 10764

Резервний капiтал 2170 2141

Нерозподiлений прибуток 11276 6751 27054 20879
Статутний капiтал Товариства складає 1223тис.грн., який подiлений на 4893200 шт. простих iменних акцiй, номiнальної вартостi 0,25грн. кожна.
В складi iншого додаткового капiталу Товариства включена дооцiнка основних засобiв та товароматерiальних цiнностей у сумi 12385тис.грн. У розпорядженнi Товариства сформовано резервний капiтал у сумi 2170тис.грн. Нерозподiлений прибуток у сумi 11276тис.грн., прибуток поточного року складає 4525 тис.грн.
11. Торгова та iнша кредиторська заборгованiсть
Станом на 31 грудня торгова та iнша кредиторська заборгованiсть включає:
( тис.грн.)
2015 2014 Торгiвельна та iнша кредиторська заборгованiсть 3 4
за товари, роботи, послуги
Поточнi зобов’язання за розрахунками:
з бюджетом 126 464
з оплати працi 34 42
з учасниками 351 76

514 586

12. Дохiд

За рiк, який закiнчився 31грудня дохiд складає:
( тис.грн.)
2015 2014
Дохiд вiд реалiзацiї с/г продукцiї 20267 14440
Дохiд вiд реалiзацiї робiт та послуг 125 126
Дохiд вiд реалiзацiї не с/г продукцiї 75 89
Дохiд вiд iнших операцiйних доходiв 2473 2220



13. Собiвартiсть реалiзацiї

За рiк, який завершився 31 грудня, собiвартiсть складає:
( тис. грн.)
2015 2014
Собiвартiсть реалiзованої с/г продукцiї 12883 12375
Собiвартiсть реалiзованих послуг 73 124
Собiвартiсть реалiзованих не с/г послуг 77 67


14. Адмiнiстративнi та загальногосподарськi витрати

За рiк, який завершився 31 грудня, адмiнiстративнi та загальновиробничi витрати Товариства дорiвнюються 3553тис.грн. i складаються iз:
2015
Витрати на оплату працi 1415
Поточний ремонт 22
Єн. постачання 51
Послуги банка 106
Амортизацiя 28
Послуги автотранспорту 15
Накладнi витрати 259
Iншi витрати 46
Iншi операцiйнi витрати 1611

15. Витрати на збут

За рiк, який завершився 31 грудня, витрати на збут дорiвнюються 55тис.грн. i складаються iз:
2015
Витрати на оплату працi 51
Оренда землi 1
Витрати на паливо 3
Iншi витрати -
Вiдрядження -


16. Iншi доходи i витрати

За рiк, який завершився 31 грудня iншi доходи та iншi витрати складають:
( тис.грн.)
2015
Iншi доходи 2
Iншi витрати 2103


17. Фiнансовi доходи

За рiк, який завершився 31 грудня фiнансовi доходи складають:
( тис.грн.)
2015
Проценти отриманi (по депозиту) 327

19. Операцiї iз пов’язаними сторонами
В данiй фiнансовiй звiтностi зв’язаними сторонами визнаються сторони, одна з яких має можливiсть контролювати чи мати значний вплив на операцiйнi та фiнансовi рiшення iншої сторони, або якi находяться пiд загальним контролем, як це визначено МСБО 24 «Розкриття iнформацiї про зв’язанi сторони», в звiтному перiодi такi в Товариствi вiдсутнi.

20. Подiї пiсля звiтної дати.
Пiсля 31 грудня 2015 року до дати затвердження керiвництвом фiнансової звiтностi не вiдбувалося подiй, якi могли би вплинути на фiнансовий стан Товариства.

21. Затвердження фiнансової звiтностi.
Ця фiнансова звiтнiсть за 2015 рiк, надана i затверджена Зборами акцiонерiв Товариства 12.02. 2016 року.


Керiвник Свiтличний Микола Гнатович


Головний бухгалтер Ващенко Лариса Василiвна


д/н

д/н

д/н